زرد ملیجه – اجرای هنرمندان مختلف
۱۲ اجرای مختلف، ثبت شده توسط ابوالحسن صبا
زرد ملیجه که در اصل زرده ملیجه (ملیچه ) بوده که در گویش گیلکی به معنی گنجشکِ زرد ( قناری ) است و نیر به نوعی گنجشکِ غیرِ بومی و مهاجر در گیلان اطلاق میشود.
در فروردین سال ۱۳۰۶ ه. ش ابوالحسن صبا همراه با ارکستر مدرسهٔ عالی موسیقی به سرپرستی علینقی وزیری برای اجرای کنسرت به شهرهای رشت و بندر انزلی سفر کرد. مردم گیلان تحت تأثیر ویلننوازی صبا، از وزیری خواستند تا یک مدرسهٔ موسیقی در رشت تأسیس کند. او نیز از این درخواست استقبال کرد. و پس از مدتی مقدمات برپایی شعبهٔ مدرسهٔ عالی موسیقی در رشت را با مدیریت ابوالحسن صبا فراهم کرد. صبا که در سفرهای خود به شمال و نواحی دیگر ایران به دنبال کشف نغمهها و ایدههای موسیقی بود، تحت تأثیر صدای بالهای گنجشکِ زرد گیلان، قطعهٔ زرد ملیجه را ساخت.
نخستین تکنوازی ضبط شدهٔ ابوالحسن صبا در اواخر سال ۱۳۰۸، با ضبط آثاری از علینقی وزیری به همراه ارکستر مدرسهٔ عالی موسیقی به ثبت رسید. صبا در فاصلهٔ بند اول و دوم سرود «ای وطن»، ساختهٔ وزیری با خوانندگی روحانگیز و در روی دوم صفحه، قطعهٔ زرد ملیجه خود را با ویلن اجرا کرد و برای نخستینبار مردم صدای ساز او را شنیدند.روحالله خالقی در ارتباط با قطعهٔ زرد ملیجه، در کتاب سرگذشت موسیقی ایران نوشتهاست:
«خوب بهخاطر دارم وقتی صبا این نوا را ساخت و در حضور استاد (وزیری) و شاگردان نواخت، بهقدری خوب از عهدهٔ اجرای آن برآمد که چندین بار همگی تکرار آن را از وی خواستیم. این نغمه را دیگران هم به تقلید صبا مینوازند ولی اهل فن میدانند که پنجهٔ استادانهٔ صبا نمکی دیگر دارد.»
به درخواست اعضای اینستاگرام خصوصی این مجموعه بر روی سایت قرار گرفت.
۱. فرامرز پایور و حسین تهرانی
۲. فرامرز پایور و ارکستر ملی
۳. محمدرضا لطفی، حسین عمومی و بیژن کامکار
۴. جلال ذوالفنون
۵. همایون خرم
۶. ارشد طهماسبی و داریوش زرگری
۷. مسعود شعاری
۸. ارژنگ کامکار، پشنگ کامکار و اردشیر کامکار
۹. داریوش پیرنیاکان، جمشید عندلیبی و مرتضی اعیان
۱۰. حبیبالله بدیعی
۱۱. فریدون شهبازیان
۱۲. ابوالحسن صبا
۱۲۸kbps – ۵۳٫۱۵MB : مستقیم | مدیافایر
پخش آنلاین :
سلام ودرودفراوان به مدیریت محترم سایت خصوصی : جناب آقای مهبدخان
البته قبل ازدریافت اثربسیارزیبای مرحوم استادابوالحسن صبا بااجرای هنرمندان مختلف مراتب سپاس خودرابخاطرزحمات بی شائبه تان به محضرشماتقدیم میدارم وبرایتان سلامتی وموفقیت وافرآرزومندم .
ازحضورشمااجازه میخواهم اگراشکالی دررقابت باسایتهای دیگرمتصورنیست ازفضای خصوصی به دوستان خوبم اطلاع رسانی بنمایم . خبرخبر
دوستان گلم : صالحی جان /حاتم جان / رضاجان / وخیل عزیزان دیگر : خبرخبر سایت شهنوازان می آید آنهم پربار وغنی . منتظررونمائی آن باشید shahnavazan.com بزودی . ارادتمندشما : عموقدیر ۲۱ تیرماه ۱۳۹۵
سلام مهبد
مجموعه نابی بود
آفرین
کاش اونی که توی آلبوم بشنو از نی شهرام ناظری هم بود میذاشتی
به هر حال عالی بود
ای وای بود ، اونی که گفتم بود
شرمنده
کارت بیسته
فدایت
فرموده بودید شماره ۱۰ اجرای حبیب بدیعی هست که بنده فقط صدای سنتور می شنوم… لطفا دقت فرمائید و تصحیح کنید…
اگر درست پلی کنید در شماره ده صدای سنتوری نمیاد.
لطفا دقت فرمائید و سپس نظرتون رو درج بفرمایید.
با درود ، بسیار سپاسگزارم ، چه کار خوبی کردین ، کنارهم گذاردن این اجراها ، در فهم موسیقایی این آهنگ بسیار سودمنده ، وچه اجرای نرم وزیبایی از جناب مسعود شعاری ، چه پنجه زبردست و لطیفی داره . اگر کارهای دیگه این استاد رو بگذارید اجرگذار میشم .