برگ سبز مجموعهای است از برنامهی رادیو گلها که در سال ۱۳۳۶ به ابتکار داوود پیرنیا شروع به فعالیت کرد. حدود ۳۱۲ شماره در این برنامه ضبط و پخش شد.
متاسفانه از این مجموعه شمارههای ۲۱، ۵۴، ۷۳، ۱۲۳، ۱۳۳، ۱۴۳، ۱۴۷، ۱۸۸، ۱۹۳، ۱۹۵، ۱۹۶، ۱۹۷ و ۲۱۲ در دسترس نیست. چندین شماره هم ورژنهای مختلف دارند که آنها را هم قرار دادیم.
شادروان داوود پیرنیا مبتکر برنامه های گلها بعد از ابداع و اجرای گلهای جاویدان و گلهای رنگارنگ که از اواخر سال ۱۳۳۴ از شبکه رادیو به گوش علاقه مندان به این برنامه ها رسید. در صدد برنامه ای دیگر شد که نام آن را ( برگ سبز ) نهاد. و چون خود او از عاشقان و پیروان خاندان نبوت بود و علاقه بسیار به مولای متقیان حضرت علی (ع) داشت.
این برنامه ها را که از اجرا و سبک عرفانی برخوردار بود در شب های جمعه اجرا می کرد. و به گوش مردم عاشق می رسانید . اولین خواننده ای که برازنده این برنامه های عرفانی و زیبا بود مرحوم سید جواد ذبیحی بود. که اغلب برنامههای اولیه برگ سبز با صدای ملکوتی او اجرا شد .
سید جواد ذبیحی به علت اعتقاد و احترامی که برای عرفان و تدین قائل بود. هیچگاه حاضر نشد که در خلال آوازش سازی نواخته شود. و تمام آثاری که از وی به یادگار مانده بدون اجرای ساز بود.
در برنامه های برگ سبز چند ویژگی وجود دارد که این برنامه ها را از گروه های دیگر متمایز می سازد .
۱ – اغلب این برنامه های زیبا و به یاد ماندی با صدای دلنشین خانم سّیده صدیقه رسولی متخلص به روشنک گویندگی شده است.
۲ – در ابتدای هر برنامه این بیت که از عطار است دکلمه شده :
چشم بگشا که جلوه ی دلدار
به تجلی است از در و دیوار
این تماشا چو بنگری گویی
لَیسَ فی الدّار غیره دیار
البته در دیوان عطار ( متجلیست ) آمده. ولی در برنامه ها به همان شکل بالا قرائت شده است .
۳ – در این برنامه ابتدا تصنیف یا ترانه اجرا نشده. و اگر هم بوده با صدای خواننده مرد و با اشعار غزل گونه اجرا شده. یا به عبارت دیگر ترانه سرایی وجود نداشته که ترانه بسراید و آهنگ سازی نبوده که آهنگی بسازد.
که بطور کلی با آنچه در برنامه های گلهای رنگارنگ و یک شاخه گل مرسوم بوده کاملا فرق داشته. و تمام برنامه ها همراه با آواز بوده و از اشعار ناب سرایندگان متقدم و یا متاخر بهره گرفته شده است.
۴ – تمام خوانندگان برنامه ها مرد بوده. فقط چند برنامه که خاص بوده و یا در مدح حضرت علی (ع) و اشعاری در مدح او خوانده شده و چند برنامه دیگر که استثناء بوده است.
۵ – اغلب ساز هایی که در این برنامه ها استفاده می شده از نوع سازهای اصیل ایرانی مانند نی ، سه تار ، تار ، عود ، کمانچه و تنبک بوده و کمتر از پیانو استفاده شده. و استفاده ویلن هم با سوز و نوای سبک ایرانی همراه بوده و با آنچه در اجراهای یک شاخه گل و گلهای رنگارنگ شنیده ایم متفاوت است .
۶ – مدت اجرای برنامه های برگ سبز غالبا حدود سی دقیقه بوده و بر خلاف برنامه های دیگر گلها مانند رنگارنگ و یک شاخه گل که یکربع ساعت و یا ۴۵ دقیقه و یا بیشترمی بودند اجرا نشده و تقریبا یک دست است .
۷ – در پایان برنامه ها یک بیت از اشعار عراقی بدین مضمون دکلمه شده است:
زیبد که زدرگاهت نومید نگردد باز
آن کس که به امیدی بر خاک درت افتد
۸ – عبارتی بود که شادروان داوود پیرنیا در آخرین جمله برگ سبز چنین گنجانده بود .
این هم برگِ سبزی بود تحفه درویش علی نگهدار شما
ما در سایت دو پروژهی مجزا به نامهای گلهای شجریان و گلهای ایرج را در دستور کار داریم. تفاوت این دو پروژه با مجموعهی این پست در پالایش آثاری است که در دو پروژهی بالا ارائه میدهیم. البته سعی کردیم بهترین کیفیت موجود از آثار را در اینجا قرار دهیم.
گلها یک برنامه موسیقی ایرانی بود که به مدت ۲۳ سال از ۱۳۳۵ تا ۱۳۵۷ از رادیو ملی ایران پخش میشد. این مجموعه جمعاً شامل ۸۵۰ ساعت مقدمه و شعرخوانی به همراه آواز بود. که در این میان تکنوازیهایی نیز گنجانده شده بود.
«گلها» به سبب تحولی که در موسیقی ایرانی ایجاد کرد، و تأثیر عظیمی که بر نگرش ایرانیان نسبت به موسیقی بر جا نهاد. یکی از بهترین و اصیلترین و ایرانیترین برنامههای تاریخ رادیو شمرده میشود.
برنامه گلها در آغاز با نام گلهای جاویدان به ابتکار داوود پیرنیا در رادیو تهران آغاز شد. برنامههای دیگری نیز به نامهای گلهای رنگارنگ، یک شاخه گل، برگ سبز و گلهای صحرایی بعد از ۱۳۳۶ به این مجموعه افزوده شد.
در طول یازدهسال ریاست و نظارت پیرنیا بر تولید مجموعهٔ گلها ۵ دسته برنامه در این مجموعه تهیه شد.
گلهای جاویدان (۱۵۷ شماره)
گلهای رنگارنگ (۴۸۲ شماره)
برگ سبز (۳۱۲ شماره)
یک شاخه گل(۴۶۵ شماره)
گلهای صحرایی (۶۲ شماره)
هر یک از این مجموعهها شامل آثار برگزیدهٔ شاعران کهن و معاصر زبان پارسی، و دکلمهٔ شعر در آنها با موسیقی و اجرای آهنگ و تفسیر جامع و کامل استادانِ فن همراه بود و دکلمه کنندگانِ بنام و وارد به فن دکلمهٔ اشعار در آن حضور داشتند. همچنین موسیقی کهن و بومی ایرانی نیز در این مجموعهها به چشم میخورد.
پس از کنارهگیری پیرنیا از فعالیت در رادیو در سال ۱۳۴۶ و چند سال بیثباتی، در سال ۱۳۵۱ برنامه دیگری با نام گلهای تازه با مدیریت هوشنگ ابتهاج و روشی شبیه به دوره پیرنیا پخش شد. در سال ۱۳۵۴ برنامهی گلچین هفته با هدف پرداختن به آثار تازهی تولید رادیو و گفتگو با هنرمندان و شاعران زیر نظر ابتهاج از رادیو پخش شد.
۳۱۳ اجرا – ۷.۳GB : در دو پارت : پارت یک – پارت دو
فایل آپلودبوی حاوی ۳ درصد ریکاوری است. با نسخه جدید winrar اکسترکت کنید
دانلود از آرشیو – دانلود تک تک اجراها از سایت آرشیو
برای دانلود تک تک به قسمت پایین سایت آرشیو بروید در سمت راست (DOWNLOAD OPTIONS) لینک دانلود تک تک اجراها وجود دارد. روی فلش در قسمت vbr mp3 بزنید و به راحتی هر اجرا را دانلود کنید.
پخش آنلاین برگ سبز :
سلام و درود بر گردانندگان سایت وزین خصوصی
در این قحط سال هنر و فرهنگ تلاش شما در ترویج و نگاهداری گنجینۀ موسیقی ایران ستودنی است.
دستان بلندتان پرتوان.
درود و سپاس
سلامت باشید
با گرمترین درود های صمیمانه،
کار شایسته ای انجام دادید و در توان خود و حتا بیشتر در حفظ و نگهداری آثار موسیقی بالنده ایرانی گامی موثر برداشتید.
آرزوی موفقیت و سرفرازی برای همه عزیزان دست اندرکاران این مجموعه دارم.
بگذرد این روزگار تلختر از زهر
بار دگر روزگار چون شکر آید. …
درود خدا بر شما خوبان . فقط میتونم بگم بهترین ها نصیبتون بشه
سلام
اگه امکانش هست به جز گلهای جاویدان اون یکی مجموعه ها رو هم جای دیگه آپلود کنین تا راحت تر بشه دانلود کرد ممنون
اضافه شدند
تشکر از اهتمام شما در زنده نگه داشتن ای آثار فاخر ونشر بدون چشم داشت شما🙏🙏🙏
کارتون عالی بود اگه میشه تک تک هم قابل دانلود کنید که محشر میشه.من اکثرشو دارم
با عرض سلام و خسته نباشید واقعا زحمت کشیده اید سپاس و دورد فراوان به شما عزیزان